Studietips #3: 5 råd til dig, der skal vælge kandidat

frustreret

I dag er der præcis en måned til deadline for valget af kandidatuddannelse, og når jeg ser tilbage til det her tidspunkt sidste år, så er der ingen tvivl om at min frustrationsprocent lå på omkring 110. Mindst.

Det er vildt svært at vælge uddannelse. Det var det i hvert fald for mig. Hold kæft, jeg havde mange søvnløse nætter. Frygten for at vælge forkert var fuldstændig lammende, især fordi jeg på daværende tidspunkt virkelig fortrød mit uovervejede valg af bacheloruddannelse. Hvad nu, hvis jeg valgte forkert igen? Samtidig virker det som en form for identitetskrise: Hvilket slags menneske ville jeg være? I retrospekt er det naturligvis at sætte det på spidsen, men jeg er helt sikkert ikke den eneste, der overtænker i situationer som denne.

Hvis du er én af dem, der fuldstændig fast lige nu, så er har jeg samlet fem råd, som i det mindste lettede processen lidt, da jeg skulle vælge mit næste studie.

1. Mærk efter

Enhver, der har siddet med krise over studievalg, brækker sig en lille smule når jeg siger, at man skal mærke efter. Undskyld. Men jeg tror på at det er en rigtig god idé inden du foretager dig noget som helst andet, så at mærke godt efter i maven og se dig selv ind i spejlet – har du overhovedet lyst til at læse to år mere? Eller vil du ind på en kandidatuddannelse på grund af andres forventninger, måske endda dine egne forventninger til dig selv? Forventningspres er ikke et godt grundlag for store beslutninger, så gør dig klart, hvorfor du gerne vil toppe bacheloren af med en kandidat, og hvorfor nu og ikke om to år? Et studie er en hård omgang uanset motivation, men det er en stor styrke undervejs at vide at du tog en bevidst beslutning, fremfor at køre på autopilot. Det er okay at ændre plan, og det er okay at have lyst til at arbejde et år, rejse til Afrika, få et barn, tage i praktik, whatever floats your boat. Bare du har det godt imens, og du ikke lever et liv, du ikke har lyst til. Universitetet løber ingen steder. Tag et valg, der vil gøre dig glad.

2. Læs uddannelsernes studieordninger

Efter du har skabt dig overblik over hvilke kandidater, du kan komme ind på, så udnyt universiteternes hjemmesider til at tjekke studieordningerne. Hvilke fag er der? Hvordan er eksamensformerne? Er der mulighed for praktik? Hvor meget af uddannelsen ligger fast, og hvor meget er valgfag? Hvad lægges der vægt på i kompetenceprofilerne? Du kan gå til nok så mange smarte oplæg, hvor en underviser prøver at sælge dig en uddannelse, men sørg for at danne dit eget indtryk og overblik.

3. Tal med nuværende og tidligere studerende

LinkedIn er for eksempel et ret smart værktøj, du kan bruge til at søge på uddannelser, og finde ud af, hvad folk med den uddannelse laver i dag. Universiteterne udbyder også tit en liste, der viser, hvad alumni laver i dag. Gør dig selv den tjeneste at tale med 1-2 tidligere eller nuværende studerende på studiet, så du kan få svar på de ting du er i tvivl om. De ved en masse om arbejdsbyrde, underviserne, og hvad de synes, de blev bedre til undervejs. Hvis du er betænkelig ved selv at tage kontakt, kan studievejlederen på den pågældende uddannelse helt sikkert hjælpe dig.

4. Vælg med hjertet

Når du nu har samlet en masse information, så gør dig selv den tjeneste at dræbe de tanker der starter med: “Jeg burde..”, “Det ville være klogt at..”, “Når man tænker på, hvad jeg gerne vil lave bagefter, så..”. Newsflash! Hvis du synes, at marketingkandidaten lyder virkelig kedelig, så skal du nok ikke satse på at du vil trives i et job, hvor du trækker på samme faglighed. Vælg den kandidat, du synes virker mest spændende. Én, du tænker, du kan skrive et fedt speciale i.  Lad være med at sætte dig selv op til to år, hvor du skal arbejde med noget, du vil hade. Du kan på ingen måde forudsige, hvad du vil have lyst til om to år, så lav noget lige nu, som gør dig glad.

5. Slap af(!)

Uanset hvad du vælger, så skal det fandme nok gå. Det er okay at vælge forkert, og det er også helt okay, hvis du ingen idé har om, hvad du gerne vil. Der er ingen garantier, og selv dem, der virker sikre lige nu, kan vise sig at have helt andre drømme, når specialet er skrevet. Du skal nok blive til noget når du bliver stor, uanset hvilken uddannelse du ender på.

Hvis du har tilføjelser til ovenstående liste (eller bare trænger til at brokke dig over det forfærdelige studievalg!) så byd endelig ind i kommentarfeltet. (:

Tryk her for at følge bloggen via Bloglovin', og her for at følge med på Facebook.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *