Studietips #1: Få tid til både jul og eksamen

Indrømmet: Der er ingen studerende, der ligefrem ser frem til eksamensperioderne i maj-juni og december-januar – og værre er det for staklerne på de kvartalsopdelte uddannelser. Av for helvede, hvor jeg føler for jer! Som om to gange præstationshelvede om året ikke er nok.  Det sagt, så synes jeg at der er noget langt overlegent ved vinterens eksamensperiode. Hvis man endelig skal spærres inde med sine bøger, så er det da altid noget at man kan tage en kop varm te og kravle under et tæppe imens. Måske endda tage en nissehue på eller spise en pebernød på de dage hvor humøret og motivationen er helt i bund. Dog har juleeksamen det benspænd, at man har åndssvagt mange ting om ørerne: Julefrokoster, julegaver, familieweekender, for ikke at sige selve helligdagene – det tager alt sammen tid, og pludselig har man dårlig samvittighed overfor både julen og sin eksamenslæsning.

Den mest effektive vej udenom en sammenbrænding er grundig planlægning. Meget grundig. Mest af alt fordi det er en kæmpe stressfaktor at skulle have to måneders planlægning i hovedet – her er papir og en kalender altså din allerbedste ven.

Dan overblik over dine eksamener og dit tidsbehov
Hvilke eksamener skal du til? Hvilke datoer ligger de på? Hvor mange dage får du brug for til at læse op hvis du arbejder det antal timer, du vurderer er realistisk? Realistisk er et nøgleord her. Hvis du kun kan holde hovedet igang 6 timer, så skal du ikke regne med 10 i din læseplan. Så er du allerede bagud fra start, og sætter dig selv op til en masse stress og skuffelse over dig selv. Er en af dine eksamener sammen med en gruppe, så sørg for at få aftalt mødedage og forventningsafstemt i forhold til arbejdsbyrden allerede inden I går i gang.

Notér hvilke andre ting, du vil prioritere
Ved du allerede nu at du skal til julefrokost næste lørdag, og at du sikkert er helt flad søndag? At der stadig mangler at blive købt julegaver? At familien altid ses d. 26.? Sørg for at få sat tid af, til det der skal sættes tid af til. Hvis du ved, du er totalt ødelagt af tømmermænd en dag, så lad være med at planlægge den som mere end en halv arbejdsdag.

Beslut dig for, hvor mange af juledagene du vil holde fri på…
..Og lov mig at du holder fri juleaftensdag! Se på dit tidsbehov ift. eksamenslæsning og vurder hvor mange af de øvrige juledage dage du kan undvære i din læseplan. Und dig selv at tage d. 25. og 26. fri, hvis du kan se i planen at det går. Eventuelt kan de bruges som bufferdage, hvis tiden er meget stram.

Husk buffere
En buffer er en stødpude, og det er et uundværligt værktøj til overskuelig planlægning. Indsæt mindst 2-3 bufferdage spredt ud over din eksamensperiode – gerne lidt til midten, og lidt til slutningen. Planlæg resten af eksamensperioden som om de særlige dage var fridage. Hvis tidsplanen så skrider, eller du er ved at få spontan livmodersænkning over et særligt svært emne, ja så kan du hive bufferdagen frem. Bufferdage er kære venner i modgang, og endnu kærere venner i medgang – for hvis du ikke får brug for din bufferdag, så har du jo overholdt din plan, og kan derved holde fri med god samvittighed eller bruge den som arbejdsdag og score ekstra point til samvittighedskontoen. Win-win over hele linjen! Skål for bufferdage!

Få det hele i en kalender
Start med på månedsbasis at få markeret arbejdsdage (gerne farvekodet efter hvilken eksamen der arbejdes på – hvem er ikke en sucker for farvekodning?), fridage (husk jul!) og bufferdage (bare husk dem for pokker!). Lav også for hvert fag en grovplanlægning af hvad der skal laves hvilke dage. Det sidste kan selvfølgelig ligesåvel foregå i et worddokument eller på et stykke papir, hvis det bliver for uoverskueligt for dig i månedsvisningen på kalenderen.

Planlæg løbende hver uge
Denne sidste del er nok den vigtigste. I eksamensperioden bruger du hver søndag aften på at planlægge ugen frem. Sæt tid af til de ting, du ved du skal. Indregn tid til din løbetur, din maddag på kollegiet og den tv-serie du følger med i om torsdagen. På den måde får det hele status som aftaler i din kalender, og du giver dig selv ‘ret til’ at holde fri uden dårlig samvittighed.

Det sidste trick er selvfølgelig det sværeste: Overhold planen!
Se den som en ubrydelig kontrakt med dig selv. Selvfølgelig kan der komme uforudsete forhindringer undervejs, men hvis du ved du har gjort dit ypperste på at få det lavet, du satte dig for fra starten af, så har du også mindre grund til at banke dig selv oven i hovedet.

Har du flere gode råd til tidsstyring i eksamensperioden? Så er du selvfølgelig meget velkommen til at byde ind med dem. (:

Én kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *